Even terugkijken op 2018

Even terugkijken op 2018

3 januari 2019 0 Door Natasja

Het is weer zover! Het oude jaar is voorbij en het nieuwe begonnen. Op deze manieren heb ik al 38 jaren voorbij zien gaan en zien beginnen, het ene jaar iets bewuster dan het andere. ;-p Ieder jaar heeft weer zijn eigen gebeurtenissen, herinneringen en lichtpuntjes en ik vind het altijd leuk om in mijn fotoarchief te duiken en terug te kijken. Wat gebeurde er allemaal en wat bracht het me? Vaak merk ik dan dat ik tig dingen al weer vergeten ben. Vandaar ook dat fotoarchief én dit blogje.

JANUARI
In januari begonnen we uiteraard met het nieuwe jaar 2018. Bij Jip en Sarah nog met de paniek in de ogen, want vuurwerk is niet hun grootste hobby. In deze maand was Elisa jarig en dat vierden we uiteraard. Ze had een slaapfeestje, heel leuk én vermoeiend dus volgend jaar weer wat anders haha. 11 jaar al weer, een knappe en wijze prepuber! <3
Ik weefde van alles, mijn auto werd aangereden door een auto, B. en ik waaiden uit in Harlingen en keken naar de schaatskampioenschappen in Heerenveen. Ondertussen konden we niet wachten totdat de lente zich weer liet zien. Ook startte ik met weerbaarheidstraining. Best spannend, gezien mijn knieoperatie van drie maanden daarvoor. De orthopeed raadde het me af, maar ik liet me daar niet door weerhouden. Niet meer hardlopen vond ik al stom genoeg, maar dit zou ik een kans geven. En dat ging erg goed, op de spierpijn en blauwe plekken na. 😉

FEBRUARI
Het vroor en er vielen enorme hagelstenen. We reden paard in Bunne en we logeerden in de voorjaarsvakantie bij opa en oma. Ik liep rond met rare blauwe plekken op mijn knokkels en megaveel spierpijn, maar verder was de weerbaarheidstraining leuk en leerzaam. We maakten kennis met een lief en klein mensje. Ook in deze maand namen we afscheid van een ander lief en klein mensje. De wereld voelde niet eerlijk en mijn hart huilde voor zijn ouders.

MAART
Mijn geboortemaand en de maand waarin ik 38 werd. We konden schaatsen op natuurijs op mijn verjaardag! Dat was echt een heel leuk cadeautje. Sarah genoot er ook erg van. Haar eerste echte bewuste ijservaring. En ’s middags gingen we zwemmen, Elisa ging ook mee. En taart eten. En patat. Ik kreeg leuke cadeautjes en voelde me heel jarig. Verjaardagen blijven bijzonder. Waar ik vroeger opgewonden was om de aandacht, de cadeautjes en het feest, merk ik dat ik tegenwoordig vooral dankbaarheid voel. Dat ik er nog ben, samen met mijn naasten. Dat we kunnen gaan en staan waar we willen. Dat we vrij zijn. Dat we liefde hebben en voedsel en een huis. De dingen die zo cruciaal zijn, maar die je soms vergeet in de waan van de dag. Ook was ik in deze maand nog druk met weven en creatief zijn en mijn Etsy-shop weer opengooien. Fijn om mee bezig te zijn!

  
APRIL
B. was jarig en natuurlijk was er kiwikwarktaart. Het was deze maand een aantal dagen zomers warm en dus genoten we in rokjes en op slippers van de temperatuur. Sarah’s ledikantje ging weg (end of an era, booeeeeeeee) en ze kreeg een heus peuterbed, waar ze direct prima in sliep. Ik moest even slikken, wat gaat het snel! But that’s life. We waren heel blij met de lente en we verpotten planten en speelden in de zandbak. Ik werkte en had veel deadlines en sprak enthousiaste klanten en Bote zocht druk naar een nieuwe baan en had allerlei inspirerende gesprekken. We gingen naar opa en oma en uitwaaien en visje eten in Lauwersoog. Dat is altijd heerlijk, of het nu mooi weer is of donker en koud. Ik zou er kunnen wonen, als het niet zo ver van de bewoonde wereld is. Zou ik trekken, dat is het niet, maar de meiden willen wel graag naar school en zo en dan is het niet ideaal. Dan maar af en toe heel erg blij worden van dit gebied als we er op visite zijn. <3

MEI
In mei gebeurde er weer van alles! B., Sarah en ik gingen naar het bevrijdingsfestival in het Stadspark. Prachtige dag met muziek en dikke hotdogs en overal zand. Sarah vond het geweldig, maar was aan het einde kapot. We kwamen Linda ook nog tegen! Mei was ook de maand van moederdag en ik kreeg weer hartverwarmende knutsels en cadeautjes. Tranen gegarandeerd. 😉 We hadden spelletjesavond met de vriendinnen van Elisa en hun moeders. Bingo, sjoelen, alles kwam voorbij. Met Elisa ging ik een nachtje weg naar Callantsoog. Dit is onze traditie, ieder jaar gaan we twee keer samen een nacht weg. We zien elkaar maar de helft van de week en dan is het extra belangrijk om mama-dochter-quality-time te hebben. Vorig jaar waren we in een hotel in Assen met groot zwembad geweest. Dit keer dus in Callantsoog. Het was bloedheet en we hebben heerlijk op het strand gelegen, gepicknickt, gewinkeld in de souvenirwinkeltjes en drie keer gezwommen in het hotelbad. Het was heel fijn. <3
Ook in mei meldde ik me aan als stamceldonor. Ik ben al orgaandonor, dus nu is het plaatje compleet wat mij betreft.
We liepen de avondvierdaagse. Hoogstwaarschijnlijk voor de laatste keer met Elisa, want volgend jaar zal ze vast niet meer willen. Another end of an era. Het was gezellig en we hadden geen blaren! Ook haalde ik mijn schilderspullen weer uit de kast. Wilde dat al lang doen, maar uitstellen uitstellen. Nu was het zover! Heerlijk om weer creatief te zijn.

JUNI
Ook in juni weer een end of an era. Ik ging mee met de schoolreis van Elisa naar Schiermonnikoog. Het was een mooie dag en de kids hadden pret en ik was weer straalverliefd op de zee en de zon en dat mooie eiland en de vrijheid die je dan voelt op zo’n dag. In juni was het ook vaderdag en B. werd uiteraard in het heitiezonnetje gezet. We keken deze maand biggetjes bij de Reitdiepboerderij (wederom verliefd). Ik kreeg een nieuwe telefoon en dat was fijn, want nu kon ik eindelijk weer vertrouwen op bereikbaar zijn in plaats van een continu uitvallende unit. Prettig. (niet altijd, want wie wil er altijd bereikbaar zijn? Maar je snapt mijn punt.) Volgens mij ging ik in juni ook met B. naar de sauna, maar gelukkig zijn hier geen foto’s van. 😉 Wel vond hij een nieuwe baan en dat was goed nieuws! We gingen ook nog naar Wildlands en dat viel me enorm mee. Ik wist niet wat ik ervan moest verwachten, maar het bleek erg ruim en netjes te zijn opgezet. Heel mooi en we hadden een leuke dag!

JULI
Juli! Zomervakantie! Dit was de maand dat ik hoorde dat mijn contract (als redacteur bij een mediabedrijf) niet verlengd zou worden (tegenvallende cijfers met inkrimping als gevolg). Ik had veel verwacht, maar dit niet. Gelukkig was mijn werk onbesproken, maar tegelijkertijd maakte dat het extra zuur dat ik weg moest. Ik hou van schrijven en ik hou van deadlines en mooie, creatieve dingen maken en contact met inspirerende klanten. Toch probeerde ik het te zien als een nieuwe kans. Ik besloot op zoek te gaan naar wat ik écht wilde en waar ik gelukkig van zou worden. Ik pimpte onze wc beneden. Van grauw grijs ging het naar donkerblauw met licht hout en plantjes. Een hele upgrade zonder dat het veel heeft gekost!
We zagen een bijzonder openluchttoneelstuk waar de familie van Bote in speelde. Het was een prachtige dag en het stuk was indrukwekkend, mede doordat het zich op meerdere plekken op het Friese land afspeelde. We werden steeds met bussen naar de volgende plek gebracht en de special effects tijdens de stukken waren echt super. Ik ging met de meiden shoppen in Dokkum. Elisa haalde haar groene slip en deed mee aan een clubtoernooi en behaalde de derde prijs voor sparren. Trots! Sarah oefende met zindelijk worden. Trots!
We ontdekten een nieuw strandje bij Meerstad in de buurt en het was daar prachtig, rustig en met helder water. Onze nieuwe favoriet!

AUGUSTUS
Deze maand hadden we een feest in het Noorderplantsoen van vrienden die de liefde vierden. Erg gezellig en een geniale plek voor een feestje. We gingen deze maand op zomervakantie! Erg aan toe! We twijfelden van tevoren nogal waar we heen zouden gaan. Iets met de auto, maar kamperen is voordeliger en daardoor kun je langer. Maar een huisje is comfortabeler, maar duurder. En natuurlijk wilden we ook een leuke omgeving en het liefst een zwembad in de buurt. Maar ook weer niet zo’n sfeerloos bungalowpark met animatieteam (brrrr) Uiteindelijk vonden we een heel mooi en fijn huis van een particulier in het bos bij Winterswijk. Het was een Fins huis en we waren allemaal verliefd. ’s Ochtends vroeg zagen we vanuit het slaapkamerraam de eekhoorns knabbelen aan de nootjes in de boom. Het was een relaxte vakantie waarin we niet teveel moesten van onszelf, maar waar veel tijd en ruimte was om lekker te chillen, te wandelen, te zwemmen en veel te tekenen en te lezen. Toen we terugkwamen, had oma ons huis helemaal opgeruimd en schoongemaakt en opa had klusjes gedaan. Dat is zo fijn thuiskomen!

SEPTEMBER
De zomervakantie was voorbij en de meiden gingen weer naar school en de opvang. Ik ging vol aan het solliciteren. Een heel proces van zoeken, overwegen, schrijven, afwijzingen, voorbereiden op gesprekken, die gesprekken voeren, stress, afwachten en ga zo maar door. Ondertussen was ik helemaal los met tekenen en schilderen en dat voelde goed. Ik gaf m’n website en socialmediakanalen een kleine boost en durfde meer te delen. Ik ging met Sarah naar de open galerijroute in Zuidwolde en deed veel inspiratie op. Ik experimenteerde met verschillende technieken en materialen. Ik hoopte dat ik snel weer een leuke baan zou hebben. Ik maakte me daar druk om. Het voelt wankel als dit stuk van mijn leven niet op orde is. Toch gaf het me ruimte en vrijheid om dingen van een andere kant te bekijken. Om keuzes te maken, dichter bij mezelf te komen, te voelen waar mijn behoeften liggen, mezelf te durven zijn. Ik zat met B. in een kroegje en we beseften dat we dat te weinig deden. We genoten van de nazomer.

OKTOBER
Het werd langzaam aan herfst. De luchten kleuren prachtig, de najaarsbloemen bloeien fanatiek. Ik start met Inktober: iedere dag een tekening maken met in ieder geval inkt. Elke dag is er een ander thema en het is heel leuk om te doen. Lieve Sarah wordt drie jaar! Er is taart en visite en cadeautjes en heel veel blije lachjes van Sarah. Wat een grote en mooie dame is het al, bijna altijd vrolijk en ontzettend eigenwijs. <3
Ook gingen we appels rooien bij opa en oma en dat waren er heel erg veel! Ik solliciteerde verder, had bijna een baan, maar dit ging helaas op het laatste moment niet door. Verder zoeken maar weer.

NOVEMBER
Ik deed eindelijk wat ik al heel lang wou: mijn eigen postkaartenlijn laten drukken! Daar kwam best nog wat bij kijken en ik vond het erg leuk om te doen. Ik koos ervoor om eerst een lijn met kerstkaarten en bloemenkaarten te laten drukken. De meeste kerstkaarten heb ik verkocht! Zo leuk om het Etsy-belletje te horen rinkelen of een appje te krijgen dat iemand mijn kaarten wil kopen! Verder ging ik met mijn moeder op bezoek bij mijn broer in Den Haag. Daar maakte ik kennis met een heel lief katje, waar ik sindsdien verliefd op ben. Ik heb vernomen dat ze met kerst voornamelijk in de kerstboom heeft gehangen, zo speels is ze. Wat een leuk beestje! Het was gezellig om weer eens met m’n moeder op pad te zijn, dat was veel te lang geleden. Ik ging met de meiden naar de kerstmarkt en ze waren helemaal lyrisch van alle pracht en praal die daar te zien was. We genoten buiten van herfstige wandelingen, paddenstoelen, gekleurde bladeren en ik kon mijn winterjas en sjaal wel weer waarderen. Ik was nog steeds aan het solliciteren en er begon eindelijk schot in de zaak te komen. Meerdere opties en vele afspraken. Dit ging de goede kant op! Ook bezocht ik nog de KVK startersdag, in de hoop dat ik daar nuttige info kon krijgen. Het was inspirerend en  het heeft me weer aan het denken gezet over wat ik wél en wat ik niet wil.

DECEMBER
De laatste maand van het jaar! En een drukke maand! Ik kreeg een nieuwe baan, er moesten dingen in de opvang geregeld worden, sinterklaas kwam langs met cadeautjes en schoenzetacties als gevolg, de kerstboom werd opgetuigd, we kregen buikgriep, Elisa had een kersttoneelstuk, een examen en een toernooi van haar sport, we vierden kerst bij ons en in Friesland en tussendoor haalden we adem. Ik ging met Elisa naar de Zweedse kerstmarkt en ik bewonderde het indrukwekkende suikerfabriekgebouw nog maar weer eens. En toen ineens was het oudjaar, met Jip bang in een hoek en Sarah die gewoon tot middernacht door alle knallen heen sliep. Het was een goed jaar. Ik ben benieuwd wat 2019 ons brengt!